Sunday, October 23, 2005

 

Kyckling med Salviasås

Kyckling är lätt och trevlig mat. Kom bara ihåg att se till att filéerna är ordenligt genomstekta. För att lyckas med detta och att de ändå ska vara saftiga brukar jag ugnsbaka dem. Salvia är en härlig krydda som vi ska använda i såsen denna gång.

4 personer
4 kycklingfiléer ca 125 gr helst färska
3 dl grädde
2 dl cremefraishe
1 st gul lök
2 msk kalvfond
1-2 msk salvia (torkad)
soja
salt
peppar

Putsa kyckling filéerna och stek dem i en stekpanna med en klicksmör på högvärme så att filéerna får en jämn och gyllenbrun färg. Lyft upp filéerna och lägg dem i en smörad ugnsfastform. Baka filéerna klara i ugnen i 175 grader ungefär 20 minuter. Snitta i den tjockaste delen på den tjockaste filén och kontrollera att den är vit rakt igenom. Om inte så baka vidare i ytterligare 5-10 minuter.


Hacka löken fint och låt den svettas tills den mjuknar i en kastrull med en klick smör. Tillsätt kalvfon och grädde. Strö salvian i en mortel och krossa den eller smula sönder den med handen och rör ner i såsen. Låt såsen koka ihop. Samka av med creme fraishe, salt, peppar och soja.
Servera med grön sallad och klyftpotatis.

© Niklas Rimbark, 2005

Labels: ,


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?