Saturday, April 11, 2009
Varför inte lite gös?
Idag tänkte jag laga lite gös. Tillbehören blir lite vad som finns i kylskåpet, champinjoner, haricot vertes, vitvinsås och potatis.
300g gösfilé
smör till stekning
1 vitlöksklyfta
2 msk fiskfond
2 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1 msk djionsenap
1 knippa dill
150g champinjoner
1 st schalottenlök
1 msk vittryffel olja
150g haricot vertes
salt
vitpeppar
socker
Hacka schalottenlöken och skiva champinjonerna och stek dem i smör. När de nästan är klara smaka av med salt peppar och tryffeloljan. Skala vitlöksklyftan och lägg den i en såskastrull, slå på vin, grädde fiskfond och låt koka upp och reducera. När den har reducerat till hälften mixa sönder vitlöksklyftan med en stavmixer. Tillsätt dijonsenap och dill och smaka av med salt peppar och socker. Koka upp och salta vatten till haricot vertes men koka bara bönorna snabbt och kyl efteråt så de behåller spänstigheten. Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och stek gösen ungefär två minuter per sida.
Lägg upp en hög med Haricot vertes och champinjoner. Häll sås omkring som en spegel och toppa med gösen och en liten dill kvist.
Servera med kokt potatis med lite dill.
300g gösfilé
smör till stekning
1 vitlöksklyfta
2 msk fiskfond
2 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1 msk djionsenap
1 knippa dill
150g champinjoner
1 st schalottenlök
1 msk vittryffel olja
150g haricot vertes
salt
vitpeppar
socker
Hacka schalottenlöken och skiva champinjonerna och stek dem i smör. När de nästan är klara smaka av med salt peppar och tryffeloljan. Skala vitlöksklyftan och lägg den i en såskastrull, slå på vin, grädde fiskfond och låt koka upp och reducera. När den har reducerat till hälften mixa sönder vitlöksklyftan med en stavmixer. Tillsätt dijonsenap och dill och smaka av med salt peppar och socker. Koka upp och salta vatten till haricot vertes men koka bara bönorna snabbt och kyl efteråt så de behåller spänstigheten. Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och stek gösen ungefär två minuter per sida.
Lägg upp en hög med Haricot vertes och champinjoner. Häll sås omkring som en spegel och toppa med gösen och en liten dill kvist.
Servera med kokt potatis med lite dill.
Labels: gös, haricot vertes, vitvinssås