Sunday, April 19, 2009

 

Istället för bregott

När man ska servera bröd till en middag kan det ju vara lite trist att ställa fram bregottpaketet på bordet och den nuvarande trenden är ju at ställa fram fin olivolja, smör, oliver och salt på de finare restaurangerna. Då ska det ju dessutom vara olja från någon liten bonde som krögaren träffat på en dammig landsväg och som bara gör olja på de mest unika små oliverna eller nån liknande skröna.

Jag brukar göra tapenad eller en olivröra om jag kallar olivad och min svärmor gör eget margarin som går att krydda eftersmak så brödet blir lite roligare. Nybakat bröd är ju en otroligt bra aptitretare.

Tapenad
200g svarta oliver utan kärnor
6st sardeller
2 msk kapris
2st klyftor vitlök
½ dl olivolj
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät svart röra.

Olivad
200g Gröna oliver med paprika
200g Gröna oliver med chili
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät svart röra.

Margarin
1dl vatten
1dl olja (smaklös till vanligt margarin eller med mer smak till olivsmör eller citronsmör)
200g smör
Skär smöret i små kuber och låt stå i rumstemperatur tills smöret blivit mjukt. Lägg smör, vatten och olja i en skål och vispa med elvist tills margarinet blivit slätt utan några klumpar.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?