Monday, March 30, 2009

 

Oxfilésallad med mandelpotatis

Skönt att se att det iallafall är någon som kommer ihåg att man finns (fanns) nu när man försöker starta upp igen. Efter en aktiv helg utan speciellt mycket matlagning (Hummer ska man inte göra mer än hemmagjord majonäs till) så tänkte jag lägga upp lite nya recept.

Jamie Oliver får man ju nästan förmycket av när han ska rädda världen och ständigt var hipp och häftig. Men han är mycket duktig på att hitta på roliga och lite nyskapande rätter. Själv har jag fallit för hans Oxfilesallad. Det låter som ett skämt från Hagbard Handfaste men är sant en fräsh och härlig sallad som är bra att komplettera med ugnsbakad mandelpotatis med saltflingor.
Om du inte gillar koriander så kan du avstå från detta recept... eller prova och bli omvänd! ;-)

Oxfilésallad
500g Oxfilé i bit (går även med fläskfile men då måste den genomstekas)
1 krm Svartpeppar
1 tsk Salt
1 tsk Socker
2 krm Koriander (mald)

200g Babyspenat eller mangold eller machesallad
1 knippe Rädisor med blast
5 cm Ingefära (färsk)
1 kruka Koriander
2 st Röd chili
2 st Limé
2 msk Soja (Japansk)

Blanda svartpeppar, salt, socker och koriander. Rulla oxfilen i kryddorna och klappa in så att det är kryddor runt hela filen. Bryn i en stekpanna. Stek ungefär 1 minut per sida (4 sidor) rulla in i smörgåspapper och lägg på ett fat så att den får vila och köttsafterna drar ut i köttet igen.
(När du steker så drar sig saften mot mitten pga värmen. Om köttet får vila inslaget i papper eller folie så drar sig köttsaften ut mot kanterna igenom och köttbiten blir saftigare och trevligare.) Med denna stektid kommer köttet att vara "medium rare" vill du ha det mer eller mindre stekt så får du ändra stektiden. Kom ihåg att tjockleken på köttbiten påverkar stektiden.
Medans köttet vilar så gör du salladen. Börja med att skära bort blasten från rädisorna och skölja dem noggrant. Blanda rädisblast med spenat/mangold/mache. Skiva rädisorna i tunna skivor. Skala och strimla ingefäran till smala tändstickor, ju smalare ju bättre. Ta bort kärnorna ur chilin och skär i mycket små tärningar. Skiva oxfilen i tunna skivor. Ta fram ett stort fat och täck med salladen. Lägg på oxfilé skivor så det täcker salladen. Lägg på rädisor, ingefära och chili se till att alla köttbitar får del av alla ingredienser. Hacka den färska koriandern grovt och täck köttbitarna. Pressa lime över hela fatet. Ringla över soja på alla köttbitarna. Servera med den bakade mandelpotatisen.

Ugnsbakad mandelpotatis
20 st Mandelpotaisar (jämn storlek)
1 msk Olja
Flingsalt eller gourmetsalt

Tvätta potatisarna noga. Smörj en ugnsfastform. Lägg i potatisarna och pensla med oljan. strö över några nypor flingsalt så alla potatisar blir saltade. Baka i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Känn på potatis en med en provsticka.

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?