Sunday, October 23, 2005

 

Skaldjurssoppa

Detta är en rätt enkel skaldjurssoppa som funkar för det mesta. För att göra den billigare så kan du pruta på det mesta utom musslorna. Jag tycker personligen att denna blir lika bra på Abbas burkmusslor som om du gör den på blåmusslor i skal, så därför baseras detta recept på burkmusslor.

4 personer

1 burk musslor
1 burk kräftstjärtar
300 gr räkor
2 gula lökar
olivolja eller lite smör
~ 3 msk hummerfond
3 dl grädde
2 dl creme fraishe (kokbar)
persilja (att klippa över)

Hacka löken fint och låt den svettas i en gryta eller stor kastrull. Det är viktigt att inte löken får bryna eller ta färg på något sätt den skall bara mjukna och bli glansig. Tillsätt spadet från musslorna och hummrfonden och reducera (koka) ner till hälften av vätska återstår och du har en kraftig fond. Det som du nu gör är grunden för all smak. Allt som du gör efter detta kommer bara att runda av smaken, på grund av detta är det viktigt att du har en kraftig fond. Slå i creme fraishe, hälften av grädden och läg i musslorna. Låt det koka ihop och koka tills dess att musslorna känns fasta och klara. Hacka persiljan och skala räkorna. Lägg i kräftstjärtar och räkor. Smaka av med grädden salt och vitpeppar. Strö över persilja och servera genast. Gärna med en nybakad ciabatta.

© Niklas Rimbark, 2005

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?